Subventia agricola parjoleste padurile Romaniei

Taranii ard miristile ca sa ia 200 euro/ha de la APIA. Focul ajunge in zonele impadurite, unde persista saptamani la rand. Situatia e grava: avem de cinci ori mai multe incendii decat in 2010.

V-ati fi gandit vreodata ca exista o legatura directa intre incendiile care nu mai contenesc in padurile din centrul tarii si subventia de 200 de euro pe hectarul de teren agricol? Explicatia e simpla: tot mai multi agricultori isi dau foc la miriste dupa recoltare pentru a putea primi subventia. Conform cerintelor UE, APIA nu aproba plata daca nu se doveste curatarea terenului la sfarsitul ciclului agricol. Iar cea mai ieftina metoda este de a-i da foc miristii.


Muntii Sureanu, un imens rug care arde


Exact ca in Africa, un fum gros se ridica deasupra Romaniei de la miile de hectare de incendiate. Focul se extinde si ajunge la zonele impadurite unde, pe fondul secetei din ultimele patru luni, se autointretine timp de mai multe saptamani.

Ieri, pe Transalpina, elicopterele s-au ridicat din nou in cer incercand sa stinga focarele. Vremea s-a racit brusc dar inca n-a inceput sa ploua sau sa ninga, pentru a topi si ineca definitiv limbile de foc.

Iar dezvaluirea abia urmeaza: in 2011 au fost de cinci ori mai multe incendii de padure decat in 2010. Deci subventia agricola produce o reactie in lant scapata de sub control.

In ultimele zile, in Hunedoara au fost semnalate oficial 30 de incendii de vegetatie uscata, acestea manifestandu-se pe mai bine 200 ha de terenuri agricole si pasuni. La suprafata afectata de arderi se adauga si mai bine de 300 de hectare de litiera de padure in Muntii Sureanu, incendiu plecat tot de la o pasune careia i s-a dat foc pentru a fi curatata.

Poluare grava, aerul a devenit irespirabil


In ultimele trei saptamani, statiile automate de masurare a calitatii aerului situate in patru orase hunedorene au indicat, in 12 zile, depasiri de cate doua sau trei ori ale limitelor de poluare admise.

"Nu exista nicio justificare pentru aceste arderi. Nu se poate sa fim o tara cu pretentii europene si sa facem agricultura cu metode africane! In plus, Garda de Mediu nu-si face datoria deloc!", spune directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabas.

Seful Garzii de Mediu, Cristian Moldovan, declara insa ca amenzile nu au niciun efect: "Cand am dat amenzi, s-au contestat in instanta, iar cei amendati au avut castig de cauza pentru ca nu au fost prinsi asupra faptului. Solutia cred ca este la APIA, prin suspendarea subventiilor pentru suprafetele curatate prin ardere".

Directorul APIA Hunedoara, Veronica Borungel, spune ca, in primavara, in patru cazuri s-a luat masura scoaterii de la plata a unor suprafete curatate prin ardere, iar in aceasta perioada se fac verificari din nou si se vor aplica masuri similare. "Este de neinteles de ce se apeleaza la metoda asta a arderii, pentru ca atat subventia pentru culturi agricole cat si cea pentru pasuni acopera costurile de curatare a terenurilor in cauza", adauga Veronica Borungel.

Seceta si pretul motorinei sunt de vina

Subventia acordata pentru un hectar de grau sau porumb este de 171 de euro. In cazul pasunilor aceasta este de minimum 224 de euro, dar ajunge la 282 de euro la hectar pentru cele lucrate exclusiv manual, prin metode traditionale.

Reprezentantii APIA spun ca operatiunile de curatare a unui hectar de pasune nu costa mai mult de 500 de lei pe hectar, la fel si in cazul ogoarelor.

Iosif Bota, un fermier hunedorean care detine 500 ha de culturi agricole, spune ca aceasta cheltuiala poate fi si mai mica, daca dispui de utilaje proprii, adica 200 de lei la hectar. Bota atrage insa atentia ca, mai ales in toamna aceasta si seceta este de vina pentru intreaga situatie: "Din fericire, eu am utilaje performante cu care am putut sami pregatesc terenurile asa cum se cuvine, fara sa fiu nevoit sa dau foc. Nici nu agreez metoda asta pentru ca este o prostie, mai ales ca se distruge tot echilibrul biologic al solului. Cei care nu dispun insa de utilaje bune, pur si simplu nu pot sa-si lucreze terenurile fara sa dea mai intai foc miristilor, atat de tare este pamantul. Nu se poate altfel. Seceta a dat totul peste cap".

PLOILE, ULTIMA SPERANTA

Ciobanii au dat foc Transalpinei si nimeni nu-l poate stinge


La o zi dupa ce autoritatile anuntau stingerea incendiilor care au afectat 72 ha de paduri si pasuni din zona Transalpina, focul a aparut din nou. In acest moment, singura speranta de anihilare totala o reprezinta precipitatiile, iar din partea meteorologilor vestile nu par incurajatoare.

Seful Inspectoratul de Politie al judetului Sibiu, Tiberiu Ivancea, spune ca ancheta derulata de colegii sai ii da drept principali suspecti pe doi ciobani. "Sunt oameni care pastoresc animale in acea zona. Daca vor fi gasiti vinovati, risca inchisoarea", a spus Ivancea.

In zona varfului Tampa s-au facut scrum 60 ha de padure. Peste 200 de pompieri din judetele Sibiu, Alba si Valcea au fost mobilizati, de sambata trecuta, pentru stingerea incendiilor din zona noului drum Transalpina. A fost folosit inclusiv un elicopter dotat cu un rezervor cu apa.

In cursul zilei de ieri, autoritatile sperau ca au reusit anihilarea incendiilor, dar flacarile au reaparut peste noapte. "Stratul de vegetatie in zona este foarte gros si arde pe dedesubt fara a se vedea flacari sau fum. Pana nu avem precipitatii ramane riscul reaprinderii", a declarat prefectul judetului Sibiu, Horatiu Racuciu.

"Cresterea alarmanta a numarul arderilor de vegetatie este determinata de seceta si de obligativitatea proprietarilor de a curata pasunile si terenurile agricole."
ANEMONA DODA, purtator de cuvant ISU Hunedoara

Cititi si:

Incendiu de vegetatie pe Autostrada A1, Bucuresti-PitestiIncendiu: cinci hectare de camp si padure ard mocnit langa MagureleTransalpina, in flacari: peste 60 de hectare de vegetatie au fost mistuite

» vezi articolul original


sursa:


Inchide