Colt de rai: Tara Lovistei, tinutul legendelor

La poalele varfului Sutu, natura te imbratiseaza cu verdele ei crud, iar oamenii te cuceresc cu povestile lor despre legendele locului. Am lasat in urma iuresul masinilor care gonesc pe Valea Oltului si am mers dinspre Ramnicu Valcea spre Sibiu.

Dupa ce trecem de Brezoi, intram in taramul de basm al Tarii Lovistei.


Drumul pe care urcam traverseaza, pe deasupra, Soseaua pe care am venit, apoi calea ferata si Oltul. Drumul Judetean 703M Cornetu-Perisani se asterne ingust de-a lungul Vaii Baiasului, cu portiuni asfaltate, dar si altele pietruite.

Soseaua ingusta trece prin "tunelurile verzi", formate de crengile copacilor de pe margine. Coroanele lor se unesc deasupra soselei si opresc lumina soarelui pe acoperisul din frunze. Cirezile de vaci care pun stapanire pe drum te impiedica, din loc in loc, sa inaintezi.

Lasi animalele sa-si vada de drumul lor, cu gandul ca te indrepti spre "Tara laptelui", acolo unde se face ravnita "branza de Lovistea", procesata chiar la Perisani. Aceasta localitate a devenit, de altfel, capitala oieritului din judetul Valcea, devansand comuna Vaideeni, ai carei ciobani plecati in transhumanta au renuntat sa se mai intoarca pe plaiurile natale.

Adevarata Posada

N-ai cum sa intri in comuna Perisani si sa nu vezi ditamai panoul cu urarea de bun venit: "Dumnezeu sa va binecuvanteze!".

In centrul comunei se afla un monument intitulat "Posada 1330", ridicat pe locul unde se spune ca armata ungara condusa de Carol Robert de Anjou a fost zdrobita de oastea lui Basarab I.

Cum misterul localizarii Posadei a starnit dezbateri in randul istoricilor, in vara lui 2010 o echipa de cercetatori a refacut traseul "Drumului Marii", avand ca punct de plecare traducerile din "Cronica pictata de la Viena". Primarul Ion Sandu spune ca cercetatorii au ajuns la concluzia ca adevarata Posada se afla pe teritoriul Perisaniului, in Tara Lovistei.

Drumul spre "Tara laptelui" trece printre cirezile de vite

Petre Buican are 82 de ani, dar isi aminteste bine: "Te duci la Maruta, de la Posada, si ii ceri un ciur de malai - imi spunea strabunica. In gradina Aureliei, pe Calea Marii, pe vale, am descoperit, cand eram copil, o ridicatura de teren amenajata, de 30 pe 40 de metri, care semana cu un mormant urias. Daca cineva ar cauta in acel loc, ar putea gasi dovezi ca Tara Lovistei este incarcata de istorie".

Comorile de sub pamant

Pietrele pe care le gasesc locuitorii din satele Perisaniului au forme interesante. "Omuletul", cum este denumita piatra descoperita in gradinea casei, pe Valea Baiasului, de Mirela Cosma, a fost pusa langa temelia locuintei.

"Vecinii au mai gasit si altele, sub forma unui ou, iar primarul ne-a rugat sa le punem bine, ca vrea sa faca un Muzeu al Pietrei, la Perisani", ne spune femeia.

La cateva case mai incolo, un alt localnic, Vasile Leonte (64 ani), ne face o invitatie. "Veniti pe Valea Baitei sa vedeti ce am gasit eu!".

La marginea apei, o piatra imensa, taiata sub forma unui paralelipiped dreptunghic are incrustate pe ea, semne care au o anume semnificatie pe care noi nu o cunoastem.

O pensiune moderna din satul Poiana

"Nu intamplator locului acesta i se spune Comori . Legendele spun ca pe aici ar fi ingropat mult aur, iar cei care au incercat sa dea de el n-au sfarsit tocmai bine". Localnicul ne spune povestea fagului cu varful in jos la baza caruia a sapat un localnic, nea Nelu Cocosoiu, iar sotia lui s-a prapadit in chinuri groaznice, dupa indelungi suferinte.

Cautatori de aur mai sunt si astazi pe Valea Baiasului.

"Pe la 1948 erau foarte multe galerii sapate in subteran, iar carutasii carau aurul de aici, din Perisani, si il duceau la Brezoi, unui anume Kerachide. Cautatorii de aur spargeau minereul bogat in aur cu dalta si ciocanul. Anul acesta am vazut doi tinerei care cerneau nisipul pe Valea Baiasului si unul dintre ei spunea ca este inginer si ca aurul gasit ii aduce venituri frumusele", povesteste Petre Buican.

Dincolo de lumea de basm si istorie de sub poalele Varfului Sutu, natura te cucereste aici cu verdele ei crud, cu florile si ciripitul pasarilor. Si apa e deosebita aici.

"Avem cea mai buna apa de izvor. In Poiana, satul cu cele mai multe izvoare, exista Rinul, izvorul caruia noi ii spunem asa pentru ca tasneste de la adancimea de 1.000 de metri, iar apa lui este foarte rece vara, iar iarna este calda", spune Ion Sandu, primarul localitatii.

Panorama de vis la cabana Cozia

Situata in Carpatii Meridionali, in Parcul National Cozia, Cabana Cozia se afla la altitudinea de 1.573 de metri. Iarna, cele doua corpuri de cladire pot gazdui 50 de turisti in camere cu doua-trei paturi, iar vara pot fi cazati aici 70 de persoane. Cabana are restaurant.

Cabana de la 1.573 de metri altitudine e ocupata mai tot timpul

Drumul cu masina este anevoios, dar merita efortul. Dupa ce lasi in urma statiunea Calimanesti, in stanga Oltului, urmaresti indicatoarele catre Jiblea, Salatrucel si apoi Berislavesti. Dupa 17 kilometri de asfalt, urmeaza alti 18 kilometri de drum judetean, iar indicatoarele te indruma pana la Cozia, pe un drum forestier.

Cand cerul este senin, poti vedea in departare tot Defileul Vaii Oltului, spre Valea Lotrului, pana catre zonele Subcarpatilor Getici, poti vedea Slatina si panorama de vis a tinuturilor care pierd din inaltime si se aseaza molcome, lasand campia sa respire in nemarginirea ei.

Distractie pe partia de schi de la Mlaceni

LOCALIZARE. Situata in nordul judetului Valcea, intr-o zona depresionara intramontana din stanga Oltului, in stravechea Tara a Lovistei, localitatea Perisani se afla la 62 de kilometri de Ramnicu Valcea si la 11 kilometri distanta de una dintre cele mai circulate cai rutiere din Romania, Valea Oltului.

CAZARE. Puteti gasi cateva pensiuni in satele care compun localitatea Perisani, cu un total de 50 de locuri de cazare. Cele mai multe sunt in satul Poiana, la Nicolae Babeanu, Constantin Floarea, Mihai Maxim sau la Nicolae Sandu, in satul Mlaceni. Linistea satelor, apa curenta, produsele proaspete si ecologice provenite din gradinile localnicilor si frumusetile locurilor incarcate de istorie sunt o desfatare pentru cateva zile de sedere.

AGREMENT. In satul Mlaceni, la doi kilometri de Primaria Perisani, a fost data in functiune, anul acesta, o partie de schi, de 800 de metri, cu o latime de 60 de metri si o inclinatie de 40 de grade. Iubitorii acestui sport trebuie sa vina cu schiuri proprii, fiindca nu exista posibilitatea inchirierii.

INFORMATII. Mai multe date despre aceasta zona gasiti pe site-ul perisani. ro.» vezi articolul original


sursa:


Inchide