Clientii nemultumiti ai Volksbank continua procesele, dupa noi discutii cu banca

Clientii care au dat in judecata Volksbank s-au intalnit din nou cu reprezentantii bancii pentru a incerca o conciliere, dar au decis sa continue procesele, cel mai apropiat termen fiind vineri, 10 decembrie, cand se va discuta cererea pentru suspendarea totala a platii ratelor, anunta Mediafax.

"Vineri va avea loc la tribunalul Bucuresti al doilea termen de judecata al procesului grupului de clienti impotriva Volksbank pentru suspendarea totala a platii ratelor", se arata intr-un comunicat transmis de grupul clientilor nemultumiti ai bancii.

Peste 1.000 de clienti ai Volksbank au depus, in luna noiembrie, la Tribunalul Bucuresti doua cereri de chemare in judecata a bancii, una privind eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, si o a doua pentru suspendarea platii ratelor la imprumuturi pana la momentul solutionarii litigiului. Primul termen de judecata pentru procesul de fond a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, iar pentru cererile de ordonanta presedintiala prima infatisare a avut loc la 26 noiembrie 2010.

"La primul termen s-a acordat o amanare de doua saptamani pentru a permite clientilor reprezentati de casa de avocatura Piperea si Asociatii sa depuna noi dovezi privind practicile bancii. De asemenea, Volksbank a cerut o intalnire directa cu clientii, pentru a le prezenta propuneri si a ajunge la o posibila conciliere", se mai spune in comunicat.

Clientii nemultumiti s-au intalnit la data de 2 decembrie cu reprezentantii Volksbank si sustin ca oficialii banci au avut un mandat limitat care se referea la cateva clauze din contracte, pe care institutia anuntase de mult ca le va elimina.

"Discutiile cu grupul de clienti nu au adus niciun rezultat notabil, banca neputand pune la dispozitia clientilor propuneri concrete", au afirmat clientii institutiei de credit.

Grupul de clienti Volksbank a decis, in luna noiembrie, introducerea actiunii in justitie in vederea constatarii caracterului abuziv pentru un numar de 25 de clauze. Actiunea nu se limiteaza la clauzele introduse de SC Volksbank Romania prin actele aditionale emise in aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute in vedere, in principal, clauzele contractuale existente anterior in conventiile de credit.

In ultimele luni tot mai multi clienti nemultumiti de clauzele din contractele incheiate cu banci s-au organizat pe yahoo in cadrul unor grupuri pentru a discuta despre problemele intampinate si despre implementarea noilor reglementari din domeniul financiar introduse prin OUG 50 privind creditele populatiei. Primul grup a fost format de clientii Volksbank, ulterior fiind create grupuri impotriva clauzelor introduse de mai multe banci.

Acesta nu este primul proces colectiv impotriva unei banci din Romania. Avocatii a circa 360 de clienti BCR au depus, la finele lunii octombrie, actele pentru declansarea un proces colectiv, dar cererea lor privind suspendarea platii ratelor la creditele contractate pana la pronuntarea unei sentinte defitive a fost respinsa la jumatatea lunii noiembrie, intrucat judecatorii Tribunalului Bucuresti au considerat-o nefondata.Sursa: vezi articolul original

Inchide